Serge Gainsbourg (1928-1991) was een van de beroemdste Franse chansonniers van de 20e eeuw. Hij heeft in de jaren zestig, zeventig en tachtig een groot aantal songs/chansons geschreven. Dat deed hij zowel voor zichzelf als voor andere artiesten, bijvoorbeeld Jane Birkin, met wie hij jarenlang een relatie had. Het muzikale oeuvre van Gainsbourg is erg veelzijdig: het omvat onder meer jazz, chansons, popsongs en zelfs reggaemuziek. Zijn reggae-album ‘Aux armes et cætera’ is nog steeds populair onder Jamaicaanse voetballers, die regelmatig te zien zijn op Unibet TV, waar football live kijken momenteel een grote rage is.

Symfonie #9 – Dvorák

In 1968 bracht Gainsbourg het studioalbum ‘Initials B.B.’ uit. B.B. staat voor Brigitte Bardot, zijn toenmalige vriendin, die ook op het album te horen is. De gelijknamige single ‘Initials B.B.’ is gebaseerd op de Symfonie #9 ‘Uit de nieuwe wereld’ van Antonin Dvorák. Sommige mensen beweren dat hier sprake is van plagiaat, maar dat valt te betwisten. Gainsbourg heeft het klassieke muziekstuk geheel naar eigen idee bewerkt en het resultaat is dan ook verbluffend.

Baroque pop

In de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond er een nieuwe trend in de popmuziek: popsongs werden verrijkt met segmenten uit de klassieke muziek. Deze zogenaamde ‘baroque pop’ werd gekenmerkt door harmonieën, waarbij strijkers en/of blazers werden ingezet. Een aantal chansons van Gainsbourg zijn dan ook onder te brengen onder dit muziekgenre. Soms werd er gebruik gemaakt van een klavecimbel. Een voorbeeld hiervan is het instrumentale ‘La Horse’ van Gainsbourg, dat in 2012 door het orkest Hooverphonic werd (her)uitgevoerd.

Prélude Op.28 #4 – Chopin

In 1969 zong Jane Birkin het nummer ‘Jane B.’. Het chanson is een bewerking van de schitterende Prélude pour piano #4 van Frédéric Chopin, en dat is duidelijk terug te horen in de melodie van het chanson.

Andere klassieke muziekstukken die bewerkt zijn door Gainsbourg zijn onder meer de Symfonie #3 Op.90 van Johannes Brahms en Peer Gynt Op.23 #19 ‘Solveig’s Song’ van Edvard Grieg.