Een platenlabel is een organisatie die muzikanten op het gebied van distributie, marketing en vervaardiging ondersteunt en daarmee een geluidsdrager (zoals een cd of lp) op de markt brengt.

Het is gebruikelijk dat een platenlabel zich richt op specifieke muziekgenres, zoals bijvoorbeeld in dance, pop, jazz of klassieke muziek. Een label dat een mix van verschillende muziekgenres onder z’n hoede heeft zul je niet zo snel vinden. In dit artikel ga ik verder in op een label voor klassieke muziek en wat daar de functie eigenlijk van is.

Welk platenlabel?

Als muzikant is het lastig om ‘het’ te maken zodat je van je beroep daadwerkelijk kunt leven. Dit speelt misschien nog wel het meest in de klassieke muziek, waar je moeilijk je eigen stempel op kunt drukken. Je kunt je dus voorstellen dat een cd uitermate belangrijk is voor een muzikant om zichzelf op de beste manier te presenteren aan de buitenwereld. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het kiezen van een platenlabel?

Ten eerste is het belangrijk om wat research te doen op internet of om wat rond te vragen bij medemuzikanten. Hoe hebben zij het aangepakt en bovenal, wat zijn hun ervaringen? Let erop dat een platenlabel ontzettend persoonlijk is en dat een klik met degene waar jij een contract mee afsluit een grote rol speelt. Dit kan dus, ondanks goede ervaringen van anderen, voor jou anders zijn. Kijk op hun website wat voor muziek en muzikanten zij aanbieden en bedenk of jouw muziek daar goed bij past. Heb je een aantrekkelijk label gevonden? Vaak mag je op de koffie komen om nader kennis te maken en om meer informatie in te winnen. Platenbazen van een klein label zijn vaak ook zelf muzikant of zijn dat geweest. Dat is een groot voordeel want zij doen het vaak niet om winst te maken maar omdat zij een grote liefde voor muziek hebben. Dit in tegenstelling tot de grote labels die helaas er alleen op uit zijn om snel winst te maken, terwijl klassieke muziek vaak pas na een jaar echt terugverdient.

Voordat muziek daadwerkelijk opgenomen wordt is het gebruikelijk dat er eerst een platencontract afgesloten wordt. Hierin staan o.a. eigendomsrechten, verdeling van inkomsten en om hoeveel muziekstukken het gaat. Het is ontzettend belangrijk dat dit transparant en duidelijk gecommuniceerd wordt om misverstanden te voorkomen.

Hoog aangeschreven platenlabels voor klassieke muziek zijn Naxos, Channel Classics, Alpha, Hyperion en Bis.

De waarde van een cd

Het is je vast niet ontgaan dat het cd-tijdperk aan z’n einde komt. Toch heeft de cd vooral bij klassieke muziek nog een grote meerwaarde, namelijk dat diepe lagen van met name strijkinstrumenten perfect weergegeven kunnen worden. Met uiterst geavanceerde opnametechnieken lijkt het net of de muziek live gespeeld wordt. Bovendien heeft een cd als grootste voordeel dat kwaliteit niet verloren gaat, alle hoorbare frequenties die je live zou horen zijn dus op een cd ook te horen, en misschien zelfs wel beter doordat de balans in met name orkesten of ensembles perfect zal zijn. Klassieke muziek kan ook gestreamd worden, maar op platforms zoals Spotify worden de muziekbestanden kleiner gemaakt waardoor er dus ook kwaliteit verloren gaat. En dus hoor je die diepe laag van een orkest, van de strijkers of allebei dus niet meer. Toch geven platenlabels vaak wel de mogelijkheid om muziek online te zetten om een breder publiek te bereiken. Maar de echte liefhebber zal toch echt kiezen voor de cd.