Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op ons brein. Het blijkt dat muziek in het algemeen ons gehele brein activeert en een krachtige manier is om bepaalde emoties op te roepen. Met name klassieke muziek blijkt van uitzonderlijke invloed te zijn op lichaam en geest. Daarom zoomen we in dit artikel dan ook in op dit fenomeen.
Het werkt pijnstillend
Het is een feit dat klassieke muziek de scherpe kantjes van emotionele en zelfs fysieke pijn afhaalt. Maar hoe is dit nu eigenlijk mogelijk? Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat door te luisteren naar klassieke muziek endorfines vrijkomen in onze hersenen. En endorfines zijn een door ons lichaam natuurlijk geproduceerde opioïde peptide. Dat is een moeilijk woord voor een natuurlijke pijnstiller. De hypofyse, een erg belangrijk orgaan in onze hersenen, produceren deze endorfines. Dit gebeurd bij bepaalde lichamelijke inspanning, door het voelen van liefde of verliefde gevoelens en tijdens een orgasme. Maar dus ook door het luisteren naar klassieke muziek. Het zorgt niet alleen voor een afname van de intensiteit van fysieke en emotionele pijn, maar verkort ook het genezingsproces.
Het verscherpt de concentratie
Klassieke muziek kan eveneens de concentratie verscherpen, en zou zelfs kunnen helpen om aandachtsstoornissen te verminderen. Er wordt als het ware een individuele bubbel rondom de persoon gecreëerd, waardoor men zich beter kan concentreren.
Het helpt te ontspannen
Klassieke muziek heeft ook nog eens een rustgevend effect op de luisteraar. Wist je dat veel chirurgen naar klassieke muziek luisteren tijdens het uitvoeren van ingewikkelde en gecompliceerde operaties? Het helpt hen rustig te blijven en te ontspannen tijdens bepaalde momenten die erg zenuwslopend kunnen zijn. Nog een interessant detail is dat in de Londense en Brusselse metro’s ’s nachts klassieke muziek ten gehore wordt gebracht. Het doel is om agressie te mijden en spanningen te verminderen, zodat de metro in de nacht een veiliger plek is.
Het zorgt voor de aanmaak van dopamine
Ben je inmiddels al een beetje meer onder de indruk van klassieke muziek? Mooi, maar we zijn nog lang niet klaar met ons lijstje. Klassieke muziek heeft namelijk ook een heel positief effect op de aanmaak van dopamine. Dopamine is simpel gezegd ons plezierhormoon of beloningshormoon, en komt vrij bij onder andere fysieke inspanning, seks, eten en verliefd zijn. Wanneer dopamine wordt afgegeven door onze hersenen brengt dit een golf van genot bij ons teweeg. Het luisteren van zo’n twintig minuutjes aan klassiek muzikaal genot blijkt al voldoende om dopamine af te scheiden. Dus wanneer je de volgende keer op de Unibet Android app aan het spelen bent, met op de achtergrond een mooie klassieke sonate, weet dan dat je in feite op een hele positieve manier aan je dopamine niveau aan het werken bent. En zeg nu zelf, dat is toch een super leuke manier om je beloningshormoon een boost te geven?
De slaapkwaliteit verbetert
Denk even terug aan je kindertijd, en dan met name de periode dat je nog een baby was. Je zult je daar niet heel veel meer van kunnen herinneren, maar iedereen weet wel dat jonge baby’s veel baat hebben bij het horen van slaapliedjes en wiegeliedjes. Maar heb je weleens gelet op deze slaapliedjes? Dit zijn namelijk bijna altijd verkorte versies van klassieke muziekstukken. Denk maar eens aan de Lullaby van Mozart of het deuntje van Des Knaben Wunderhorn van Johannes Brahms. Het langzame tempo van dergelijke liedjes, tezamen met een minimale bezetting maken van deze nummers het ideale wiegeliedje. Doordat deze muziek de activiteit van het zenuwstelsel aanzienlijk verminderd en daarbij ook nog eens bloeddrukverlagend werkt en het hartritme en ademhalingsritme vertraagt, resulteert dit in een weldadige nachtrust en verbeterde slaapkwaliteit.
Bevordering van hersenontwikkeling
Dit fenomeen staat in de volksmond ook wel beter bekend als het Mozart-effect en werd vastgesteld door Alfred Tomatis, een kno-arts uit Frankrijk. Het viel Tomatis op dat wanneer patiënten met gehoorproblemen luisterden naar Mozart, er een bepaald herstel optrad van de hersenen. Uit diverse studies is daarna gebleken dat het luisteren van klassieke muziek de mentale ontwikkeling van met name kinderen sterk bevorderd.