Klassieke muziek is de perfecte achtergrondmuziek tijdens het uitoefenen van verschillende vrijetijdsbestedingen. In dit artikel gaan we je dan ook een aantal treffende voorbeelden geven van momenten waarop klassieke muziek een welkome muzieksoort is om aan te hebben staan. Want het devies van twee ons groenten en twee stuks fruit kent iedereen inmiddels wel, maar als we daar nu eens wat klassieke muziek aan toevoegen?

Tijdens het sporten

Wist je dat je sporten langer volhoudt met klassieke muziek op de achtergrond? Veel mensen hebben tijdens hun dagelijkse hardlooprondje of uurtje fitnessen oordopjes in hun oren of een koptelefoon op met daaruit klinkend hun favoriete muziek. Muziek met de juiste BPM helpt je natuurlijk een geschikt hardlooptempo vast te houden, en pittige en energieke muziek geeft je net die extra boost om er nog één laatste setje legpress uit te persen. Is dit je al bekend, probeer dan ook zeker eens een keertje te sporten met klassieke muziek!

Jack Lewis, een neurowetenschapper uit de Verenigde Staten, heeft de relatie tussen klassieke muziek en sportprestaties onderzocht. Hij kwam erachter dat klassieke muziek veel meer voordelen biedt dan welke andere muziek dan ook. Dit komt hoofdzakelijk doordat klassieke muziek zowel rustgevende eigenschappen bezit, alsmede energie opwekkende en pijn verlagende. Deze combinatie is natuurlijk goud waard, want het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, meer kracht en snelheid, terwijl het de bloeddruk en de hartslag tegelijkertijd verlaagt. Inspanningen zijn in feite gewoonweg minder zwaar wanneer je ze uitvoert met klassieke muziek op de achtergrond.

Tijdens het spelen van games

Steeds meer generaties zijn verknocht aan het spelen van games. Of dit nu videogames zijn op een gameconsole, spelletjes op de pc of gokspelen zoals je op https://unibetbonus.com/be-nl/ kunt doen. In het project genaamd GAmeful Music Performances for Smart, Inclusive and Sustainable Societies (afgekort GAMPSISS) van de NWO is onderzoek gedaan naar de bijdrage van het luisteren naar klassieke muziek tijdens het spelen van games, en hoe dit een bijdrage kan leveren aan een actieve luistercultuur. Dit zou op termijn een meer tolerante samenleving kunnen creëren, aldus Annebeth Erdbrink, onderzoekster bij het TBM.

Wanneer een speler van een game bepaalde tot dan toe onbekende luistervaardigheden leert, en wanneer hij of zij deze direct kan testen in diverse denkbeeldige scenario’s, kan dit mogelijkerwijs bijdrage aan een gedragsverandering ten opzichte van het luistergedrag in het dagelijks leven. Door klassieke muziek toe te voegen aan een game kan dit het gewenste effect mogelijkerwijs versterken. Er wordt hierbij teruggekeken naar de positieve invloed van klassieke muziek op belangrijke maatschappelijke normen en waarden in de 19e eeuw.

Tijdens het studeren

Tijdens het studeren of het lezen van een interessant boek wordt je in de moderne tijd nogal eens afgeleid. Een binnenkomend appje, een e-mailtje dat op je beeldscherm verschijnt, een reactie op je Instagram post, al deze zaken zorgen voor enorm veel afleiding tijdens bepaalde dagelijkse bezigheden. Uit onderzoek is gebleken dat we dagelijks maar liefst 34 GB aan online informatie absorberen. Dit tegenover dertig jaar geleden, toen het nog minder dan de helft hiervan was. Niet zo verwonderlijk dus, dat steeds meer kinderen, jongeren en studenten moeite hebben met zich focussen op de leertaken.

Klassieke muziek kan hierin echter een helpende hand bieden! Met een klassiek muziekje op de achtergrond, en dan met name barokmuziek, verhoog je jouw productiviteit en en vervaag je allerhande afleidende geluiden rondom je. Mooi detail hieraan is de wetenschap dat barokmuziek hetzelfde ritme heeft als je hartslag in rust.